mat

Vi serverar vår hunds mat på ett sätt som passar oss. Ringla lite småbitar i skålen och lägg det framför våra hundar, men genom att göra det gör vi faktiskt våra hundar en björntjänst!

Människor tenderar att alltid hitta den enklaste och snabbaste lösningen på saker och ting. I vissa fall gynnar det oss oerhört men när det kommer till att mata vår hund måste vi stanna upp och fundera på om fördelen för oss också tjänar våra hundar – är det verkligen det bästa och mest fördelaktiga sättet att mata våra hundar att ringla ned mat i en skål och placera det framför våra hundar?

Hundar, som du säkert vet, springer inte efter en klocka, de har normalt all tid i världen och de vill gärna jobba för sin mat. De uppskattar att få utmaningen att leta efter en skatt och sedan äntligen efter mycket sniffande, repande och letande få priset.

Anledningar till att hundar foredrag att söka efter sin mat än att få den serverad

mat

En av hundens kärnkänslor är behovet av att söka. Hundar har en naturlig lust att söka. Du kanske har märkt detta när du är ute och promenerar med din hund och de hittar en doft att följa och inget annat kan distrahera dem tills de äntligen hittar den där smaskiga bajsen som de måste äta.

Med sökandet kommer förväntningarna och spänningen, precis som vi känner på julen precis innan vi öppnar en present. Det finns en förväntan och spänning på vad som kan ligga bakom omslaget. Spänningen skickar en ström av dopamin till vår hjärna, vilket får oss att må bra. Samma sak händer hos hundar när deras söksystem är aktiverat.

Genom att servera deras mat i en skål precis framför dem tar vi bort sökandet från våra hundar. Det är som att få en oinslagen present. Det är trevligt men vi får inte spänningen att förvänta oss. Vi får inte den där dopaminkicken från våra hjärnor.

Berikning – Problemlösaren

För hundar är det viktigt att söka och om vi människor inte låter våra hundar söka blir våra hundar uttråkade och vi vet alla vad uttråkadhet ger…problem! Våra hundar kommer att börja hitta andra sätt att få sitt behov av att söka täckt och det kan vara på sätt som vi inte särskilt uppskattar. Men vi kan undvika det genom att implementera sökande i vårt sätt att mata våra hundar, ja du gissade rätt, genom att använda berikande och mentalt stimulerande spel och leksaker (Få vår GRATIS E-bok med 30 berikningsidéer här).

mat

Aktivitets- eller berikningsleksaker ger våra hundar chansen att använda sin hjärna genom att söka efter sin mat. När din hund är mentalt stimulerad och får söka så minskar du automatiskt risken för att den ska utveckla problembeteende.

Berikningsleksaker triggar också inlärning, eftersom vår hund måste lära sig hur man löser ett problem innan de får maten. Genom att lära sig att lösa ett problem på egen hand stärks deras självförtroende, vilket återigen kan hjälpa till att antingen eliminera eller minska problembeteende.

Det är dags att ta bort din hunds matskål och istället ersätta den med olika aktivitetsleksaker och spel.

Ta dig tid att mata din hund på roliga, mentalt stimulerande sätt och du kommer förmodligen att upptäcka att tiden du spenderar på att berika faktiskt är vunnen i det långa loppet, eftersom du slutar med en tröttare, nöjd hund, som kommer att vara mindre benägna att ta tag i din favoritkudde och strimla den i bitar för att leta efter den där fjädern som luktade gott eller som hoppar på dig utan att sluta.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *