VAL

Ger du din hund tillräckligt många val?

Att ge din hund valmjöligheter kommer inte bara att förbättra hens hälsa, det kommer också att minska nuvarande problembeteenden och även minska risken för att utveckla problembeteenden i första hand.

val

Som människor gör vi många val varje dag. Vi får bestämma vad och när vi ska äta, när vi ska gå på toaletten och har ofta våra dagar planerade efter våra behov. Våra hundar ges ofta inte samma möjligheter.

Att ge hunden ett val är lika viktigt som det är för oss. Hundar är medvetna, intelligenta varelser med känslor (Läs mer om känslor hos hundar här). Trots att de har anpassat sig mycket väl till våra mänskliga liv är de inte desto mindre en annan art. Med egna behov, känslor och önskemål och de behöver göra val för att känna sig nöjda och känna att de har viss kontroll över sina liv.

Val är dessutom viktigt för att öka vår hunds självförtroende och för att du och din hund ska skapa en starkare relation (Läs mer om hund-människa relationen här eller effekten av Oxytocin här).

Genom att inte ge våra hundar valmöjligheter i deras vardag riskerar vi att våra hundar blir mer stressade och frustrerade. Stress kan precis som hos människor orsaka fysisk sjukdom och till och med minska din hunds livslängd. Både frustration över att inte få sina behov uppfyllda och stressen därifrån kan få din hund att utveckla oönskade problembeteenden som rädsla (Läs mer om rädsla hos hundar här), reaktivitet eller ångest.

Hur kan du ge din hund fler valmöjligheter?

Det finns många sätt att ge din hund fler valmöjligheter i hens vardag. Nedan hittar du en gratis e-bok om hur du ger din hund val.

För att vår hund ska göra bra val måste du hjälpa hen genom att skapa en miljö för att din hund ska lyckas. Att hålla din hund säker och på en plats utan för många distraktioner hjälper hen att göra bättre val.

val

Ett exempel kan vara hur din hund äter. Kanske har du en hund som inte har någon stoppknapp när det kommer till att äta så du kan inte bara lämna mat för hen att äta när hen vill. Det du kan göra är att förbereda maten i 2 olika berikningsleksaker (ett Kong- och ett hundpussel som exempel – få fler berikningsidéer här). Presentera sedan de två alternativen för din hund och be hen välja vilken/vilka leksaker hen vill äta från. Din hund har fått göra ett val, vilket gör hen inte bara glad utan också mer självsäker och lugn.

Det kan också vara under promenaden. Vi människor är väldigt duktiga på att planera våra dagar och detsamma gäller för vår hunds promenad – vi planerar hur länge vi vill gå, vart vi ska gå och ofta även hur snabbt (Läs mer om hur du förbättrar din hundpromenad här) . Men vad händer om du låter din hund bestämma vägen? Hur långt ska man gå och tempot inklusive så många sniffningsstopp som din hund önskar? Vad händer om du bara njuter av stunden med din hund, utan att stressa över tiden och hur långt du vill komma?

Promenaden förändras sedan och blir för din hund och inte bara med din hund.

Att få ett sådant val kommer inte bara att förbättra dig och din hunds relation, det kommer också att uppfylla ett starkt behov hos din hund, vilket förbättrar din hunds välbefinnande.

Det finns många andra sätt att ge din hund ett val i hens vardag. Som nämnts finns en komplett e-bok med idéer som du kan ladda ner nedan.

Ta en titt på din hunds dagliga liv och se var det kan finnas möjlighet att ge hen val och börja med att implementera ett om dagen. Innan du vet av kanske din hund och du har upptäckt nya sätt att göra saker på som är enklare och roligare för er båda.

Få Life with a Dog’s GRATIS e-bok om val här
val
Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *