blinka

Hundar använder sina ögon mycket i sin kommunikation. De kan ändra sin form på ögat eller göra upprepade blinkningar eller inte blinka alls. Under deras domesticering har hundar faktiskt utvecklat extra muskler ovanför ögonen, vilket gör att de kan bilda de där söta valpögonen som vi alla känner.

De flesta känner till den hårda blicken och att inte se en okänd hund direkt i ögonen, men det finns många andra sätt som en hund använder sitt öga när den kommunicerar både med släktingar men också med människor.

blinking

Att blinka är ett sätt en hund använder för att kommunicera. Blinkande är när hunden öppnar och blundar snabbt eller långsamt. Ofta upprepade gånger efter varandra. Blinkande kan ha olika betydelser och ska alltid tolkas tillsammans med resten av hundens kroppssignaler, miljön och stimuli som omger hunden.

Blinkande som en lugnande signal

blinking

Blinkande ses oftast som en lugnande signal mot en annan individ (Läs mer om lugnande signaler här). En hund kan använda blinkning för att se till att den som närmar sig vet att hunden inte utgör något hot genom att undvika ögonkontakt och bara ge korta glimtar med antingen överdrivet långsam blinkning eller blinkande i högre takt och upprepade gånger.

Blinkande kan också användas som en försoningssignal om en hund upplever att ett mötande stimuli är hotande och används här för att bromsa det mötande stimuli så att hunden kan känna sig bekväm med interaktionen.

Exempel: En människa är i en park och vill ta en bild på sin hund. Han tar fram kameran och riktar den mot hunden. Hunden står och tittar på sin människa. Hennes kropp är avslappnad, med tungan hängande, lätt flämtande från leksessionen de just haft. Hennes ögon är mjuka när de ser hur hennes människa tar fram kameran och riktar den mot henne.

När kameran kommer ut och riktas mot henne gör hon en lätt huvudvridning och sätter sig ner. Hennes människa flyttar kameran närmare för att få henne i ram, hunden tycker att detta är lite hotfullt och gör en ny huvudvändning med upprepade blinkningar och en läppslick.

Blinkar på grund av stress eller rädsla

blinking

Blinkande kan vara en av många olika signaler en hund använder när den är rädd, stressad eller osäker i en situation. I dessa situationer kan blinkningen uppstå när hunden flämtar eller gör ett stressflin. Blinkande är ett av de mer subtila tecknen att märka men kan vara ett av de första tecknen som uppstår och genom att kunna märka det kan du hjälpa din hund genom den stressiga eller läskiga situationen (Läs mer om rädsla hos hundar här).

Exempel: En mänsklig familj har besök. Deras hund, en söt liten fluffig flicka, blir kontaktad av besökarna som alla vill klappa henne. Hunden är osäker på att dessa främlingar närmar sig henne och kränker hennes utrymme genom att klappa henne. De stirrar till och med på henne länge. Hunden försöker undvika kontakten genom att krympa sin kropp, lyfta upp tassarna och samtidigt som hon vrider på huvudet blinkar hon upprepade gånger i snabb takt för att försöka lugna ner den inkommande stimulansen (klappningen).

När vi försöker avkoda vår hunds kommunikation bör vi alltid titta på hela kroppen, miljön och de omgivande stimulierna. Det är först då vi kan ge den bästa uppskattningen om vad våra hundar försöker kommunicera.

Om du vill lära dig mer om hundens kroppsspråk och lära dig hur du kommunicerar bättre med din hund, gå in och kolla in vårt hundkroppsspråksbibliotek här.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *