I den här bloggen om hundens kroppsspråk vill jag prata om munnen, närmare bestämt läppslick.

läppslick

Vad är läppslick?

Munnen är något vi ofta kopplar ihop med en hund som skäller, men hundar gör också många tysta signaler med munnen. Det kan vara genom att gäspa, slicka eller röra på läpparna. En av de mer tysta signalerna är läppslick.

Läppslick är när tungan bokstavligen vänder snabbt in och ut ur hundens mun. Beteendet kan göras en gång eller upprepas.

De många betydelserna av läppslick

Läppslick kan ha många olika betydelser, och som alltid är det viktigt att titta på hundens hela kropp för att titta på alla signaler som hunden använder i sin kommunikation, samt miljön som hunden befinner sig i och stimuli som omger hunden för att kunna göra en uppskattad gissning om vad hunden försöker kommunicera.

läppslick

Läppslick ses oftast när hunden är obekväm och inte känner sig säker. De kan visas som en varning innan hunden övergår till att visa tänder eller till och med eventuellt bita. I dessa scenarier ses läppslick ofta tillsammans med bakåtspetsade öron, en spänd kropp och en stel blick. Läppslick sker också snabbare.

läppslick

Läppslick kan också ses om hunden känner sig stressad, och används här mer som ett sätt att lugna sig själv eller situationen. Här är läppslick mer ett lugnande signal mot de mötande stimuli (Läs mer om lugnande signaler här).

läppslick

Men läppslick kan också ses i hälsningsritualer både mot människor och andra hundar. Vissa hundar kommer också att göra läppslick när de blir kliade på sitt favoritställe.

Läppslick är ett signal som kan användas både i positiva och negativa scenarier som förstärker vikten av att inte bara titta på en signal utan hela hunden, miljön och stimulansen runt hunden.

Om du är intresserad av att lära dig mer om hundens kroppsspråk, kolla in Life with a Dog’s Hundkroppsspråks bibliotek.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *