socialisering

Vad är socialisering

Att socialisera din nya hund är något du bör börja med direkt när din hund kommer in i sitt nya hem. Socialisering omfattar inte bara att anpassa sig till andra hundar eller djur, det innebär också att man introduceras till nya miljöer, ljud och många olika människor.

En valps socialiseringsfönster ligger mellan 8-16 veckor. Det är här de är mest märkbara och öppna för att utforska nya saker. Om du har fått din valp från en bra uppfödare har de redan börjat med att socialisera din valp till nya saker. Detta kan vara att flytta dem från sin låda till gräs för första gången (läs om hur du skapar glada associationer här).

Det krävs inte mycket för att socialisera en valp i början då allt är nytt för dem. Under den första perioden efter att du tagit hem din valp kommer din valp att socialisera med dig och omgivningen.

Var ska man börja socialiseringen?

Socialiseringen börjar med dig. Din hund kommer att börja ta kontakt med dig, lära sig hur hemmet fungerar och under den första perioden i sitt nya hem kommer hen att arbeta med att socialisera med dig. Starta därfor med långsamt att bygga upp en relation med dig (Läs mer om hund-människans band här).

Om du har en valp kommer denna relation mellan er att växa snabbt eftersom din nya valps socialiseringsfönster är vidöppet, men även med en äldre hund tar det bara ett par veckor innan din hund har knutit till dig.

Du kan hjälpa denna relation. Genom att ge massor av kärlek, mys och beröm. Att se din nya hund in i ögon kommer att frigöra Oxytocin i er båda. Oxytocin är både glädje- och anknytningshormonet. Det betyder att när du tittar in i din hunds ögon eller ger dem mys eller beröm, kommer lycka att flöda genom er båda men det kommer också att skapa en stark relation (Läs mer om effekten av Oxytocin här).

Under denna första period bör du börja ge din nya hund små dagliga övningar för att skapa det starka bandet. Det kan vara att låta dem se dig i ögonen innan de får maten eller lära dem enkla övningar. För din valp är allt i världen nytt.

Tänk på att långsamt introducera din hund till så många olika miljöer, människor och djur som möjligt men fokusera på vad som är viktigt för din livsstil och vad din hund kommer att utsättas för mycket i hens framtida dagliga liv. Börja sedan långsamt.

Om du gillar att underhålla och ha sammankomster, börja då med att presentera din hund för en ny person och öka sedan sakta. Om du måste ta tåget varje morgon och ska ta med din hund, börja då med bara en liten promenad till stationen för att titta på tågen.

Hur man skapar bra socialisering

Bra socialiseringsförmåga kommer från positiva associationer. I en annan blogg skrev jag om hur viktigt det är att skapa positiva associationer för din hund då detta stärker din hunds självförtroende. Ju fler positiva associationer din hund får, desto bättre rustad kommer den att vara för framtida okända upplevelser (Läs blogg här).

Vetenskapen har visat att genom att långsamt socialisera din hund kommer du att minska sannolikheten för att din hund utvecklar problembeteenden i framtiden. Valpar som hade haft en långsam men stadig socialisering visade mindre tendens att ha separationsångest, allmän ångest och var mer bekväma att bli berörda och hanterade.

Trots att din valp är över 16 veckor bör du inte sluta socialisera hen. Socialisering är för livet. Ju mer din valp upplever desto mer självsäker blir hen och desto bättre på att hantera framtida möten. Fortsätt ge din hund nya upplevelser men i små doser för att inte överstimulera.

Överstimulera inte hunden

socialisering

Om du stimulerar din hund för mycket kommer din hund att sluta skapa positiva associationer med de nya introduktionerna. Istället kommer hen att bli mycket stressad och upplevelsen blir negativ. Om överstimuleringen fortsätter kan din hund börja agera för att släppa stressen hen känner.

Det är en fin balans och här är det viktigt att du kan läsa din hund väl så att du kan se när den har fått nog. Ge din nya hund gott om tid att bearbeta sina nya upplevelser, vilket ofta görs med en god tupplur. Valpar behöver särskilt sin sömn, men även äldre hundar behöver vila för att återfå energi och bearbeta det de har lärt sig och upplevt.

Socialisering är nyckeln till en sund hundutveckling och bör vara en del av din dagliga träning. Om du har svårt att veta hur du ska börja med att socialisera din hund, kontakta mig då för en konsultation så hjälper jag dig att komma igång.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *