positiva

Varför är positiva associationer med platser, saker och människor så viktiga? Och hur ska du ge dem till din hund så att de får ut det mesta av det?

Det har visat sig att hundar som får många positiva associationer med olika människor, platser, saker och andra djur tidigt i livet är mindre benägna att utveckla rädsla och ångest senare i livet. Men hur kan du ge din hund de där positiva associationerna och vad om du får en hund som inte längre är en valp utan en vuxen hund?

För att svara på det måste vi först prata om socialisering.

Hund Socialisering

Socialisering är en av grundstenarna i uppfostran av en valp/hund. Socialisering hjälpar att skapa den mentala och sociala utveckling i vår hunds hjärna där hunden har behov av. Men det måste göras på rätt sätt och i rätt tid. Om det görs fel kan det sluta med att få motsatt inverkan på din hund och istället för att få en självsäker och glad hund kommer du att få en blyg och aggressiv hund.

Så hur ska man ge sin nya hund/valp positiva associationerna på ett ordentligt sätt utan att överstimulera eller tvinga hunden att vara social?

positiva

Det är okej att utmana en hund lite, men att framgångsrikt socialisera en hund till en ny sak, plats eller person måste göras på ett positivt sätt. Säg att du är ute och går och du kommer forbi en mark och börjar leka med din hund där. Stället är lite läskigt, för en stor väg ligger precis bredvid och bilarna på den bullrar mycket, men så börjar man en apportlek och plötsligt är marken den mest fantastiska platsen på jorden.

Nästa gång du passerar marken kommer din hund att komma ihåg att du lekte där och det spelar inte så stor roll att de bullriga läskiga bilarna också är där. Marken ger alltså din hund en positiv association där hunden har känt en positiv glad känsla. Det handlar alltså inte bara om att ta sin nya valp/hund till nya platser, man måste också skapa en positiv upplevelse på den nya plats.

positiva

Lek

Lek spelar en avgörande roll når där skapas positiva associationer. Lek är en förstärkare. Att leka med din hund hjälper inte bara att utveckla deras hjärna, det är också en stresslindring och, som visas i exemplet ovan, hjälper din hund i hans/hennes sociala kompetens. Det hämmar också rädsla. Att använda lek på nya platser, eller att låta främlingar leka med din hund som sin första interaktion är därför ett fantastiskt sätt att ge din hund en positiv association med antingen den nya saken, platsen eller personen. Det kommer de också att minnas i framtiden.

Låt oss ta ett exempel – säg att du tar din hund till veterinären och första gången din hund besöker veterinären leker veterinären bara med honom/henne. Nästa gång du kommer till en veterinär kommer din hund ihåg detta som en plats att leka på och även om något inte så trevligt kan hända, som en vaccination, som gör din hund lite rädd eller osäker, är din hund snabbare på att studsa tillbaka eftersom du har skapat det starka positiva första intrycket och den positiva association.

Många gånger tror folk att om de bara tar sin nya valp/hund till ett nytt ställe eller gör en ny aktivitet med dem kommer det att räcka, men det är då socialisering kan slå tillbaka på dig. Det handlar inte bara om att besöka nya platser, det handlar också om att skapa den positiva association där din hund upplever framgång och det är ofta det som tar tid.

Så gå ut och skapa positiva assocationer med din hund, men kom ihåg att ta det i deras takt och alltid göra det till en framgångsrik, positiv upplevelse för dem.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *