hund

Funderar du på att skaffa en hund till eller kanske du redan bor i ett hushåll med flera hundar? Att ha flera hundar kan vara bra och att scrolla igenom sociala medier och titta på andras hundar som leker, sover eller myser bredvid varandra gör att det verkar ännu mer attraktivt…men här är några saker du kanske vill tänka på innan du skaffar en hund till.

hund

För många hundägare fungerar det utmärkt att ha flera hundar i sitt hem och för andra kan det vara en kamp. Kanske funderar du på att skaffa en ny hund för att du inte vill att din nuvarande hund ska vara uttråkad eller ensam, eller kanske du vill att din hund ska ha en bästa vän? Oavsett anledning är det viktigt att tänka igenom vissa aspekter innan du lägger till en ny hund i ditt hem.

Jag vill att min hund ska ha en bästa vän

hund

Din hund kanske är supersocial och älskar att leka med andra hundar, eller få andra hundar på besök, men det betyder inte att hen är redo att dela sitt hem med en annan hund. Att dela ett hem kan utlösa resursförsvar hos din nuvarande hund på grund av stress eftersom det nu finns en annan hund som hen måste dela resurserna med.

Även om din vision var att skaffa en bästa vän till din hund, kan du sluta med att ha två hundar där i bästa tilfälle tolererar varandra. Hundar, trots att de är samma art, har alla olika personligheter och är alla individer med sina egna behov. En annan viktig aspekt är också att dina hundars behov kan förändras när de blir äldre. Många äldre hundar föredrar att inte ha andra hundkamrater eller blir mer selektiva med åldern om vem de vill vara med.

En hund räcker inte, jag vill ha flera…

Bra! Men är du också redo att uppfylla flera olika behov? Erkänna flera olika personligheter? Hur med de högre månatliga utgifter? Och mindre tid på dina händer? För att inte tala om en hel del tålamod för att ta hand om flera hundar?

Du kanske kan göra flera saker tillsammans med alla dina hundar, men varje hund bör också få (och förtjänar) ensamtid med dig och få sina specifika behov tillgodosedda. Kanske gillar en hund att leka apport medan din andra hund gillar att bara ta en lugn promenad och sniffa runt. Båda är behov som måste tillgodoses både för att säkerställa ett gott välfärd hos dina hundar men också för att förhindra att potentiella problembeteenden utvecklas.

Jag vill inte att min hund ska vara ensam

hund

Om du har en hund som inte gillar att lämnas ensam kommer det troligen inte att förändras när/om du skaffar en andra eller fler hundar. Din hund gillar inte att vara ensam eftersom det betyder att hen kommer att vara borta från dig. En annan hund kanske inte hjälper din hund att känna sig mindre ensam och stressen som din nuvarande hund känner när du går, kan smitta av på din nya hund. Du slutar med att ha två hundar som inte kan lämnas ensamma hemma (om din hund kämpar med att vara ensam hemma, kontakta mig för hjälp här).

En studie tittade på hundar som bodde tillsammans och hur det skulle påverka den andra genom att ta bort en av dem. De började med att bara ta bort en av hundarna från hens normala miljö, och lämnade den andra hunden bakom sig och förväntade sig att se en förändring i den återstående hundens beteende och ökade tecken på stress. Blodproverna och beteendeobservationerna kom dock tillbaka oförändrade.

De flyttade sedan båda hundarna till en främmande miljö och förväntade sig att så länge båda hundarna var tillsammans skulle de hålla sig lugna och ingen ökning av stressnivåerna skulle ses. Men det var tvärtom. Forskarna fann förhöjda nivåer av stress i både beteende och blodprov trots att hundarna var tillsammans.

Här är det intressanta – när ägaren var med hundarna i den nya miljön hittades ingen beteendemässig eller fysiologisk stress hos hundarna. Hundarna förblev lugna och hade självförtroendet att utforska rummet och gick då och då tillbaka till sin ägare som för att få stöd (Läs mer om hund-människa relationen här).

De kommer att lära sig att leva tillsammans och bli vänner

hund

Kanske … men det kräver goda observationsförmåga när det gäller att läsa hundens kroppsspråk och veta när man ska ingripa från din sida för att det ska bli framgångsrikt. Uppfattningen att hundar bara kommer att lösa det bland varandra är en farlig cocktail. Små bråk mellan hundar kan eskalera om de inte övervakas. Hundar som lever tillsammans som bara tolererar varandra kan också orsaka ökad stress hos dina hundar, vilket potentiellt kan orsaka utveckling av problembeteenden.

Kommer din hund verkligen att dra nytta av att ha en annan hund i sitt hem?

Att ha ett val är lika viktigt för hundar som det är för människor. Det är därför viktigt att överväga vilka om någon fördelar där finns för din nuvarande hund om du bestämmer dig för att skaffa en annan hund. Kommer det verkligen att gynna din nuvarande hund inte bara nu utan under hela hens liv att leva med en annan hund, eller är det ett önskemål från din sida?

Källar:

Tuber, D.S. et al. 1996. Behavioural and glucocorticoid responses of adult domestic dogs (Canis familiaris) to companionship and social separation. Journal of Comparative Psychology 110, 103-108

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *