lugnande

Lugnande signaler är en term som beskriver specifika kroppsspråkssignaler som hundar visar för att antingen lugna andra stimuli (hund, person, ett annat djur) eller en situation eller för att lugna ner sig själv efter att ha upplevt en stressig eller obekväm situation.

Lugnande signaler kan också användas som ett sätt att kommunicera att hunden inte är något hot och kommer i fred när den interagerar med andra, en form av förhandling som används i de tidiga stadierna av en ny interaktion. Syftet med att utföra lugnande signaler är gester som hunden gör för att minska potentiella hot och undvika konflikter.

Lugnande signaler täcker över mer än 30 olika kroppsspråkssignaler, som att sitta, ligga ner, slicka läppar, vända på huvudet, vända bort kroppen, frysa, gäspa och nosa.

Termen skapades av Turid Rugaas, författaren till boken ”On Talking Terms With Dogs, Calming Signals”, efter att ha tillbringat många år med att observera hundens kroppsspråk.

lugnande

I den här bloggen kommer vi att titta närmare på när lugnande signaler används av hunden i situationer där hunden försöker att undvika konflikter.

Lugnande signaler förväxlas ofta av människor som att hunden ser skyldig ut eller ber om ursäkt för något. Så är inte fallet. Hunden reagerar på den obekväma situationen och försöker undvika konflikter.

I en studie gjord av Horowitz (2009) testade de om hundar verkligen känner skuld när de visar dessa beteenden. De fick ägaren att ge sin hund en godbit och bad hunden att lämna godbiten och inte äta den. Ägaren lämnade sedan rummet och försöksledaren tog antingen godbiten eller så åt hunden upp den. Ägaren fick alltid veta att hunden åt godbiten när hen kom in i rummet igen. Ägaren skulle sedan fråga hunden om hen hade tagit godbiten. Så fort ägaren hade stillt frågan började hunden att visa lugnande signaler som platta öron, läppslick och krympande kropp oavsett om hunden hade tagit godbiten eller inte.

Här är en kort Youtube-video av testet, baserad på en viral video om en hund som ser ”skyldig” ut:

Varför skulle hundar visa lugnande signaler om de inte är skyldiga?

Hundar reagerar på sin omgivning och är väldigt snabba på att uppfatta skillnader i tonfall och givetvis gör även den direkta konfrontationen dem väldigt obekväma. Det är därför de visar lugnande signaler – för att lugna ner sin människa och hela situationen, eftersom de känner sig väldigt obekväma och hotade.

Beteendet eskalerar naturligtvis om ägaren fortsätter att konfrontera hunden. Faktum är att i studien gjord av Horowitz fann man att om ägaren började skälla på hunden, skulle hunden eskalera beteendet, alttså visa flera lugnande signaler och vad som är ännu mer intressant, om hunden var oskyldig och inte hade tagit godbiten skulle lugnande signaler visas i högre grad än om hunden faktiskt hade ätit godbiten.

Tyvärr är det fortfarande många som tycker att detta beteende är roligt eller gulligt (gör bara en sökning på Google eller Youtube så kommer otaliga videor av ”skyldiga” hundar upp) när det i själva verket är en mycket stressande och obekväm situation för hunden.

Hur ska man svare når hunden visar lugnande signaler?

Ta ett andetag och reglera dina känslor (Även om det inte är hunden du är irriterad på). Börja sedan fundera på hur du kan förhindra att detta beteende händer igen i framtiden, att inte konfrontera din hund med vad hunden har gjort är naturligtvis det första steget.

Kan du ställa in din hunds hemmiljö annorlunda för att förhindra frestelser i miljön?

Är din hund uttråkad av att lämnas ensam hemma?

Vad gör du för både hens fysiska och mentala träning? Inklusive att berika din hund för att ge hen möjlighet att utföra naturliga beteenden som att gräva och tugga? (Läs mer om berikning här)

Eller gör din hund kanske det för att hen lider av separationsångest? (Läs mer om separationsångest här)

Eller är din hund en känslig själ som är extra uppmärksam på höga ljud eller förändringar i hens rutin? (Detta kan vara speciellt sant för äldre hundar, och att bara ha en hektisk dag där du kan springa runt i huset kan få din hund att visa lugnande signaler).

Det är naturligtvis viktigt att nämna att det är närapå omöjligt att helt undvika att din hund någon gång kommer att visa lugnande signaler. De är en del av din hunds språk och kan vara mycket användbara och nödvändiga när du navigerar i kommunikation med andra stimuli i hundens miljö. Det jag pratar om är hur vi kan lära oss att förstå hunden så att hen inte behöver att visa lugnande signaler emot oss. Det kan till exempel vara inte att skälla på hunden om hen har gjort något vi ogillar. 

Nedan kan du titta på 3 olika hundar där visar olika lugnande signaler och en förklaring till vad de visar. Om du är intresserad av att lära dig hur man läser hundens kroppsspråk, kolla in Life with a Dog’s Hund kroppsspråks bibliotek här.

lugnande

Den här hunden visar lugnande signaler i form av rynkade ögonbryn, platta öron, valöga, bortlutad (nästan som om den är tveksam) och en låg svans. Den här hunden ser inte bekväm ut i situationen och försöker lugna ner de obekväma stimulierna.

lugnande

Den här hunden visar lugnande signaler genom tasslyft, låg svans, rynkade bryn och platta öron. Om hon blev ombedd att komma skulle hon förmodligen röra sig i slow motion och sänka huvudet när hon skulle komma närmare, eventuellt också med lite läppslickning.

lugnande

Den här hunden visar lugnande signaler genom att luta sig bort, sitta, vända huvudet, platta öron och undvika ögonkontakt.

One comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *