säkra platser

Vad är säkra platser?

En säker plats är en plats där din hund känner sig trygg. Det kan vara hundens säng, en filt, en håla, soffan eller någon annan plats. Säkra platser är platser runt hemmet dit din hund vet att gå om den känner sig överstimulerad av sin omgivning. Det är också en plats där alla i hemmet lämnar hunden ifred.

Du kan också tänka på det som din hunds vila eller lugn plats, där de kan känna sig trygga med att ingen kommer och plötsligt klappa dem medan de sover. Se det som din hunds egen private avslappningsplats.

Detta är också ett ställe din hund kan gå för att visa dig att den är klar med en aktivitet. Säg att du borstar din hund och att din hund går till sin säkra plats. Det här är din hunds sätt att kommunicera med dig – ”ok människa, jag behöver en paus – jag kommer tillbaka när jag är redo för mer borstning.”

säkra

Regler för den säkra plats

  1. Hunden lämnas alltid ensam på sina säkra platser.
  2. Hunden blir aldrig tillsagd att gå till sin säkra plats (ha en annan säng eller matta om du vill lära din hund att gå til en specifik plats i ditt hem).
  3. Den säkra platsen ska vara bekväm (låt din hund bestämma vad den behöver för att den ska vara bekväm – ibland är en filt välkommen, ibland är platsen bra som den är)
  4. Den säkra platsen är endast för hunden och inte för att dela med människor eller andra husdjur. Detta är särskilt vigtigt om du har barn (Läs mer om barn och hundar här).

Varför ska jag ge min hund säkra platser?

Anledningen till att vi skapar säkra platser för våra hundar är att ge dem en chans att smälta sina upplevelser och bli av med potentiell stress genom att kunna slappna av helt.

säkra

Genom att kunna ha en plats där din hund kan vila ordentligt, får den en chans att flytta sina erfarenheter och sin inlärning från korttidsminnet till långtidsminnet. Det betyder att nästa gång du tränar med din hund, kommer hen att kunna komma ihåg det bättre, och du kan komma framåt med din träning snabbare (Läs om hur du tränar din hund här).

Oavsett om du har att göra med en ung valp som precis ska lära känna världen, eller en hund som har utvecklat ett problembeteende på grund av en underliggande känsla som den inte vet hur den ska hantera (Läs mer om en hunds känslor här) eller helt enkelt bara har en hund, är säkra platser viktiga.

Hur skapar man en säker plats?

Lägg märke till var din hund gillar att ligga och vila och ställ sedan upp sängen, korgen eller filten där. Var uppmärksam på om din hund gillar ett öppet eller ett stängt utrymme, högt eller lågt. Vissa hundar känner sig säkrare och mer avslappnade när de befinner sig i ett avstängt utrymme som en håla, medan andra inte har något emot att vara i det fria. Precis som vissa hundar gillar att sova högt, eftersom det gör att de känner sig säkrare. Detta är normalt om du har en mer nervös hund.

Du kan ha flera säkra platser runt huset, och om du har mer än en våning i ditt hem bör minst en säker plats på varje våning sättas upp. Glöm inte att låta din hund välja platserna. Ibland skulle de vilja ha en filt eller en bekväm korg där, men ibland väljs den platsen av andra skäl – kanske finns det ett fint drag för att hålla din hund sval, eller kanske är det en plats med precis rätt stöd för huvudet eller kanske det bara är en lugn trevlig plats.

Detsamma gäller om du tar med dig din hund till jobbet. Din arbetsplats bör också ha en säker plats för din hund.

Säkra platser är viktiga för din hunds allmänna välbefinnande och välfärd. Det hjälper din hund att stressa ner, bearbeta upplevelser och förbättra inlärningen.

Ha kul att skapa säkra platser för din hund!

säkra
Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *