barn

Att växa upp med hundar kan ha enorma fördelar för ett barn. De skapar en vänskap, de kan söka tröst och lära sig att ta hand om en annan levande varelse. Hundar kan till och med användas för att hjälpa barn att lära sig läsa. En hund kan vara ett barns bästa vän.

Många hundar och barn lever harmoniskt tillsammans utan problem, och sedan finns det de där det kanske blir mindre framgångsrikt. Det här är rapporterna du hör om i nyheterna om barn som blir attackerade eller bitna av familjens hund och tyvärr är det också de flesta bilder du ser på barn och hundar som interagerar på sociala medier.

För att barn och hundar ska leva harmoniskt tillsammans är det vi som vuxna, föräldrarna, som behöver ta steget upp och ta ansvar för att skapa en framgångsrik relation mellan vår hund och vårt barn. Vi måste vara förebilder och visa våra barn hur man interagerar med vår hund och samtidigt lära vår hund hur man interagerar med vårt barn.

De första stegen mot en framgångsrik relation är att skapa en miljö där du minimerar riskerna för att något går fel.

barn

Ställ in miljön

Ge din hund en säker plats, kanske sin säng, dit din hund kan gå när den behöver en paus. Lär ditt barn att när en hund är på sin säkra plats betyder det att de lämnas ensamma – inga beröringar, leksaker eller andra störningar.

Om du har ett litet barn som rör sig mycket, skapa sedan avstängda områden genom att sätta upp babygrindar så att din hund inte kan komma åt dessa områden. Det är väldigt viktigt att när du och ditt barn är i dessa områden att din hund också får något som är bra för dem, kanske de får tugga på ett ben medan du och ditt barn leker eller slickar ut smaskig mat från en Kong. På så sätt är det en positiv upplevelse för alla.

Var förebilden

Övervaka ALLTID samspelet mellan din hund och ditt barn. Var förebilden och visa ditt barn var din hund gillar att bli klappad eller när hen ska lämna hunden ensam. Ett exempel på att lämna en hund ensam är när hunden sover eller har mat. På så sätt undviker vi att skrämma hunden eller utlösa oönskade beteenden som att vakta mat som kan leda till bitolyckor.

Lär ut ”det förbjudna”

Din hund är ingen leksak. Att jaga hunden, klä ut hunden, peta, ligga, kyssas, kramas eller sitta på hunden är absolut förbjudet. Dessa är alltid ett recept på katastrof och kommer att skapa mycket misstro och stress hos din hund. Tyvärr är ”de förbjudna” ofta de handlingar som syns på bilder av barn och hundar på sociala medier. Det här är ingen söt interaktion, det är ett steg närmare en annan hund som biter ett barn.

Låt oss leka

Lek är ett bra sätt att skapa ett band mellan din hund och ditt barn – låt ditt barn kasta en leksak till hunden och få hunden att hämta (eller vice versa om det fungerar bättre), eller gör en kurragömmalek där din hund måste hitta ditt barn. När ditt barn blir äldre kan du också engagera dem i din hunds träningspass.

Lär ut ansvar och empati

När dina barn blir äldre kan du be dem hjälpa till med att ta hand om hunden. De kan förbereda hundens mat, byta ut hens vatten, hitta på nya aktivitetsspel, kamma hunden eller hjälpa till att ta promenader. Återigen alltid under uppsikt och hjälp av en vuxen tills barnet når en ålder där de kan ta det ansvar som krävs för att ta hand om en hund.

Berika och träna

Att ha en studsande hund full av energi är ett annat recept på katastrof när man bor med små barn. Hunden kan av misstag välta barnet i deras upphetsning. Att hålla din hunds schema och ge mycket daglig mental och fysisk träning hjälper din hund att hålla sig lugn i huset och runt barnen.

Våra hundar är familjemedlemmar och när vi utökar deras familj med barn måste vi som föräldrar förbereda och lära våra hundar efter bästa förmåga hur vi skapar en framgångsrik relation med alla medlemmar i familjen. Genom att följa råden ovan är du på god väg att skapa en evig vänskap och ett band mellan ditt barn och din hund.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *