gå

“Perhaps our language needs to shift so that we no longer ‘walk the dog’ but rather choose, very deliberately and with loving attentiveness,  to ‘walk WITH the dog”

Suzanne Clothier

Det finns så många olika råd och metoder där ute, vilket gör det svårt för hundägare att välja vilken metod de ska använda för att få sin hund att gå bra på sina dagliga promenader. Detta slutar med att de flesta provar olika metoder och ofta slutar med ett misslyckat resultat. Tillsammans med frustration och att ge upp.

Vi har alla varit där och att lära en hund hur man går fint är definitivt en av de svåraste uppgifterna att erövra.

Så vad ska du göra?

Hur lära du din hund att gå fint?

gå

Låt oss först utesluta alla metoder eller träningsråd som involverar bestraffning eller negativa förstärkare. Det kan vara att rycka i kopplet eller slå hunden. Vetenskapen har redan gång på gång bevisat att de metoderna inte fungerar (Läs mer om vetenskapligt bevisade träningsmetoder här).

Låt oss sedan titta på de positiva metoderna och förstärkarna och låt oss börja med att ställa oss dessa frågor:

  • Är dina förväntningar på promenaden realistiska?
  • Är du tillräckligt intressant för att din hund ska stanna nära dig?
  • Vad tjänar din hund på att stanna bredvid dig?

Är dina förväntningar på promenaden realistiska?

Låt oss börja med förväntningarna.

Om din förväntan är att din hund ska gå bredvid dig hela tiden så skulle det vara högst orealistiskt.

Betyder det att din hund ska få dra runt dig? Nej det gör det inte.

Föreställ dig att du besöker ett museum, en natursevärdhet eller något som du har sett fram emot, varit exalterad över och kanske till och med drömt om länge.

Men när du kommer dit blir du tillsagd att bara gå i en rak linje. Att inte ens få vända på huvudet eller komma närmare för att utforska sevärdheterna mer.

Skulle du tycka att det var kul? Skulle du ens komma tillbaka? Och skulle du inte känna dig extremt besviken över att när du äntligen kom till den här platsen så fick du inte utforska den ordentligt?

Låt oss nu tillämpa det på våra hundar. Att ta med din hund på en promenad är vad din hund är upphetsad över. Det är deras dagliga museumsbesök om du så vill. Sååå många härliga dofter väntar bakom den stängda dörren och om den här människan bara skulle öppna den snabbare så att vi kan skynda oss och utforska varenda liten smutshög eller grässtrå som finns då skulle jag bli såååå glad!

Det är vad det handlar om!

Att få våra hundar och oss själva att njuta av promenaden till fullo. Så varför inte låta dem utforska? Varför inte avvika från den normala vägen och följa den lukten? Varför inte låta din hund välja vägen?

Men hur gör man det utan att ha armen avdragen kanske man frågar sig?

Vilket för oss till nästa fråga.

Vad gör du för att göra dig mer intressant för din hund på promenaden?

Tar du med dig smaskiga godis som din hund får varje gång den kommer och går bredvid dig? En leksak som du och din hund kan leka med? Eller använd som en distraktion om din hund skulle hitta något mer intressant som får dem att börja dra i kopplet?

Att ha godis eller leksaker (vilket du än tycker är det bästa distraktionsverktyget för din hund) gör dig inte bara mer intressant för din hund att hålla sig nära dig. Det stärker också bandet mellan er och gör din promenad mer intressant för er båda. Men viktigast av allt kommer din hund att skapa en positiv association med dig (läs mer om positiva associationer här).

Att göra alla dessa saker kommer inte bara att löna sig på promenaden utan också när du är hemma igen eftersom din hund kommer att ha fått både den fysiska och mentala berikning och motion den behövde.

Vad tjänar din hund på att stanna bredvid dig?

Den sista frågan är lätt att besvara men något som är värt att tänka på vid varje promenad – Vad tjänar min hund på att stanna bredvid mig?

Ofta finns det många distraktioner och spännande lukter för våra hundar när de är ute på promenad, vilket gör det lätt att glömma att de är fästa vid dig, sin människa. Godis och/eller leksaker är återigen din bästa vän.

Gör små stopp på rutten och vänta på att din hund ska checka in med dig genom att komma tillbaka och gå några steg bredvid dig, naturligtvis belönas (vinsten) varje gång.

Så småningom kommer din hund automatiskt att börja komma tillbaka för att checka inn och gå bredvid dig, vilket innebär att kopplet lösnas och din arm kan slappna av, och promenaden blir mycket roligare för er båda.

Trevlig promenad!

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *