tur

Många hundar älskar att köre en tur i bilen. Att åka på äventyr med sina människor är det bästa! Men för vissa hundar kan en biltur vara extremt stressande eller rent ut sagt skrämmande. Stressen och rädslan kan orsaka problem både för hunden och för människan. I den här bloggen går vi igenom hur du kan hjälpa din hund att lära sig att njuta av dina bilresor.

Det kan finnas många anledningar till varför din hund tycker att bilturen är läskig eller stressig. Kanske är din hund känslig för ljud? Kanske har något traumatiskt hänt dem när de åkt i en bil? Kanske känner de sig sjuka? Eller kanske spänningen över att åka någonstans bara är för mycket för dem att hantera? Spänningen övergår till eventuell stress istället. Oavsett anledning är det viktigt att inte tvinga in din hund i bilen om den är rädd. Det förstärker rädslan.

Ljudfobi

tur

Din hund kan vara känslig för ljud. Kanske är ljudet från motorn läskigt? Eller kanske luftkonditioneringen eller buren? Många hundar är känsliga för ljud. Deras hörsel är mycket bättre än vår och de hör saker som vi inte kan. Ljud skapar också vibrationer, som din hund kan tycka är obekväma.

Gå igenom potentiella obehagliga ljud i bilen. Kan du göra något åt dem? Finns det något du kan göra för att minimera ljudet om du inte kan ta bort det? Och om det är ett ljud som inte kan tas bort eller minimeras, som ljudet från motorn, kan du då göra något för att göra det låter mer njutbart för din hund?

Trauma

tur

Om din hund har kommit från ett annat land när du har adopterat dem, kan de ha blivit rädda under den resan. Detta är något jag ser väldigt ofta med rescues. De kanske inte hade några problem med bilturer tidigare men efter att ha suttit i en bil i potentiellt många dagar har de blivit rädda. Tyvärr gör det att din första bilresa med dem blir en kaotisk och stressig resa för er båda.

Det kan också vara så att din hund har varit med om en bilolycka där den potentiellt har drabbats av en skada. Bilen är nu förknippad med smärta och inte en plats din hund vill åka igen. Många rädslor kan hjälpas genom att arbeta långsamt med hunden för att vända bilturen från en negativ till en positiv genom att använda positiv förstärkningsträning och desensibilisering.

Åksjuka på turen

tur

Det är väl värst!?! Tänk bara på de gånger du har lidit av åksjuka. Allt du egentligen ville var bara att bilen skulle stanna så att du kunde komma ut. Bristen på kontroll och det ökande illamåendet räcker för att skrämma någon. Det är precis så din hund skulle känna sig också! Förutom att de inte kan be oss på mänskligt språk att stanna bilen. De kanske försöker kommunicera detta på andra sätt – som att skrapa på dörren eller skälla (läs mer om hundens kroppsspråk här). Att inte kunna ta sig ut ökar stressen och paniken, vilket kan visa sig som en mycket obehaglig upplevelse. Nästa gång du vill ta en biltur, drar din hund alla raster så fort du öppnar bildörren.

Tecken på att en hund lider av åksjuka är dregling, upprepad munslickning och naturligtvis uppkastning. Goda nyheter är att du kan hjälpa din hund genom sin åksjuka. Om du någonsin har lidit av åksjuka har du förmodligen lärt dig genom åren vad som hjälper dig under bilturen att hålla illamåendet borta. Kanske släpper in frisk luft i bilen? Kanske titta rakt fram? Här kan vi hjälpa våra hundar genom att begränsa deras syn åt olika håll. Detta kan göras med hjälp av skygga fönstert.

En annan aspekt är också att titta på var din hund befinner sig i bilen. Sitter hen bak i en bur eller sitter hen på baksätet i en säkerhetssele? Riktningen spelar roll, och att kunna se rakt fram kan hjälpa din hund att inte bli sjuk. Vissa av oss kan behöva medicin för att hjälpa oss att inte bli gröna. Åksjuketabletter kan du få hos din lokala veterinär. Tänk till sist på hur du kör. Är vägen slingrande? Gör du kanske skarpa svängar? Kör långsammare och ta dig tid i kurvor och svängar.

Upprymd men stressad

tur

Din hund kan bli överupphetsad när du åker på bilturer. Äntligen ska de ut på äventyr och dessutom med sin(a) favoritmänniskor! Det är omöjligt att vänta! Nu går vi! Nu går vi! Med all denna spänning som dunkar runt i kroppen kan din hund omöjligt sitta still! Jag måste gå runt, hyperventilera, skälla, hoppa för jag kan inte hålla ut all denna spänning…men vänta…nu är jag lite stressad eftersom vi fortfarande inte är där och det gör mig orolig.

Överspänning kan hjälpas genom att lära din hund lugn i och runt bilen. Att bara sitta i bilen en liten stund, vara lugn utan att gå någonstans eller ha en lugn klappning kan hjälpa din hund att lära sig att vara lugn i bilen. För alltför exalterade stressade hundar är det också viktigt att ha blivit både fysiskt och mentalt stimulerade så att de är lite trötta och inte så trådbundna när de går in i bilen.

Det här är bara några av råden för att hjälpa din hund att njuta mer av bilturerna, om du behöver hjälp tveka inte att kontakta mig.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *