halsband

Att ta med vår hund på en promenad är en daglig och nödvändig del av vår hunds dagliga rutin. Promenader är bra för både vår och vår hunds mentala och fysiska hälsa och är ett bra sätt för oss att knyta ett band med vår hund.

Tyvärr måste hunden ofta vara koblat når de går på promenad. Detta för att hålla dem säkra från den omgivande miljön. Ett koppel fästs oftast i hundens halsband eller sele när man är ute på promenad. I den här bloggen tittar vi på vilka faror ett koppel fästnad i ett halsband kan ha på våra hundar både fysiologiskt och beteendemässigt.

halsband


Använder du halsband eller sele när du går ut med din hund?

Har du någonsin tänkt på varför du använder ett halsband till din hund? Är det för att det är vad du eller din familj alltid har gjort? Är det för att det är lätt eller bara för att det är vad dom sålde i djuraffären?

Majoriteten av hundägare, trots en ökning i popularitet för att använda sele, använder halsband när de går ut med sin hund, men låt oss titta på effekten ett halsband kan ha på våra hundar, inte bara beteendemässigt utan också fysiologiskt.

halsband


Effekten av halsband


Halsband finns i många olika former och storlekar. Vissa är gjorda av läder, andra av tyger och vissa i metall. Det olika materialet, halsbandets bredd och om det har någon vaddering eller inte och hur tjockt det är, påverkar alla trycket som sätts på hundens hals.

Låt oss först ta upp att alla halsband som skadar en hund på något sätt som halvstryp eller stryp- halsband eller elektriska halsband ALDRIG bör användas på en hund – inte när man går, inte när man tränar. -ALDRIG! Skadan som den typen av halsband kan göra på en hund både beteendemässigt och fysiologiskt är enorma och framkallar onödig smärta!

Beteendemässigt använder dessa ”straffhalsband” det som kallas positiv bestraffning (läs mer om vad det betyder här) eftersom de undertrycker normalt hundbeteende, vilket leder till en ökning av problembeteenden. Så ja, att använda fel halsband kan få en hund att utveckla problembeteenden, som aggression.

Att använda dessa typer av halsband kommer dessutom att förstöra det förtroende en hund har för sin människa (Läs mer om tillit mellan människa och hund här) och de lär inte hunden något annat än att vara rädd.

Olika studier har tittat på användningen av olika halsband. I en studie fann de att stryphalsband kunde orsaka lesioner. I en annan fann de att halsband påverkar det intraokulära trycket, vilket är trycket som finns i ögonen, vilket potentiellt leder till ögonproblem. Fysiologiskt kan användningen av ett halsband också orsaka trauma från att dra och potentiellt påverka sköldkörteln, vilket kan orsaka sjukdom hos hundar som hudproblem, öroninfektioner och till och med organsvikt.

För hundar där drag mycket eller hundar som utsätts för halsbandskorrigeringar (med alla typer av halsband) kan det orsaka skador i hundens nacke, ryggrad eller muskler i nacken. I en svensk studie gjord av Anders Hallgren undersöktes 400 hundar och 91 % av hundarna med nackskador hade blivit utsatta för koppelpopp eller ryck, eller var hundar där drog mycket i kopplet. Som det visar sig är inga halsband därför säkra att använda när de är fästa i ett koppel.

Det handlar dock inte bara om att inte använda halsband på våra hundar. Även om vi använder en sele, som har visat sig ta bort många, om inte alla ovan nämnda problem både fysiologiskt och beteendemässigt, måste vi fortfarande tänka på hur vi ska använda den selen korrekt.

halsband

Hur går du MED din hund?

En promenad ska vara en positiv och trevlig upplevelse för er båda. Har du någonsin tänkt på hur du använder kopplet? Tyvärr är det fortfarande väldigt vanligt att rycka i kopplet och använda kopplet i allmänhet som någon form av korrigering.

Trots att det fortfarande är säkrare att använda en sele även när man använder dessa metoder, kan det fortfarande orsaka skador beteendemässigt och definitivt skada det förtroende som din hund har för sin människa. Kopplet eller selen är inte korrigeringsverktyg för att lära en hund ett önskat beteende. De är verktyg för att hålla en hund säker från hens miljö. För att hindra hundar från att springa ut framför en bil, eller för att förhindra att hundar springer iväg eller springer över till främlingar som kanske inte uppskattar en hundhälsning. De är inte ett sätt att ”lära” en hund.

Att lära en hund att inte dra i kopplet kan läras ut på många olika sätt. Här är en blogg om hur man får sin hund att gå fint. Men man måste också fundera på varför hunden drar i första taget? Är fördelen med att dra större än att gå med löst koppel? Hundar gör det som fungerar, och om det är fördelaktigt att dra i kopplet kommer hen inte att sluta göra det, såvida det inte är ännu mer önskvärt att hålla sig nära (läs om positiva associationer här).

Sammanfattningsvis kan halsband användas för att bära din hunds ID, men att fästa dem i ett koppel kan, som framgår av ovanstående forskning, vara mycket skadligt. Att använda en sele är mycket säkrare, minskar problembeteenden och potentiella fysiologiska skador.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *