oxytocin
Kan din hund ge dig en Oxytocin-boost?

Det är ingen hemlighet att ha en hund gör livet bättre. Hundar finns där för oss oavsett vilket humör vi är i. De är redo att leka om vi känner oss lekfulla. De finns vid vår sida om vi behöver ta en promenad och de finns där när vi känner oss ledsna, redo att gosa eller ge oss pussar för att ta bort våra tårar. Hundar är människans bästa vän!

Men hur kan vi mäta den lyckan och göra ett vetenskapligt bevis på att hundar verkligen gör livet bättre?

oxytocin

Det vetenskapliga samfundet har under senare år gett olika bevis på de fysiologiska fördelarna en hund kan ha för människor. Forskning har visat att hundägare i allmänhet är friskare, har lägre blodtryck och minskad risk för blodproppar och hjärtsjukdomar. Att ta dagliga promenader med din hund minskar också stressen och ger daglig fysisk träning för att hålla kroppen frisk.

Men vad är det egentligen som gör att hundägare får en bättre fysiologisk och mental hälsa?

Nyare studier har nu undersökt den fysiologiska process som sker när människor interagerar med sin hund med fokus på Oxytocin. Oxytocin är känt som lyckohormonet och när det släpps ut i kroppen hjälper det till att lindra stress, ångest och sorg. Genom att lindra stress och oro i din kropp får du automatiskt lägre puls och blodtryck, vilket som nämnts ovan minskar risken för eventuella hjärtsjukdomar och blodproppar men också gör dig friskare och kanske kan förbättrar din livslängd.

Studierna visade att när du klappar din hund får du en Oxytocin-boost, liknande den en nybliven mamma får när hon ammar sitt barn. Att klappa din hund kan därför hjälpa till att lindra stress och oro i din kropp och därigenom göra dig friskare. Oxytocin får dig också att känna ett starkare band så genom att klappa din hund skapar du ett starkare band med din hund (Läs mer om hund-människa relationen här).

Men dessa studier visade också att du inte är den enda som får en Oxytocin-boost – din hund får en också! Genom att ta blodprov efter en klappningssession mellan ägaren och hunden såg studierna en ökning av oxytocinnivån hos både ägaren och hunden. Oxytocin hjälper inte bara din hälsa, det hjälper också din hund att bli mindre stressad och har en lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar. Andra studier har visat att du faktiskt bara måste se din hund i ögonen för att få både dig och din hund en Oxytocin-boost.

Att vara hundägare förbättrar både din fysiologiska och mentala hälsa och din hunds också alltför allt med hjälp av Oxytocin.

Nedan kan du se en kort video om fördelarna med Oxytocin hos både hundägare och deras hundar.

(1) Titta på | Facebook

Källar:

Nagasawa, M. et al. 2015. Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds. Science 348, 333-334

Kis, A. et al. 2017. The effect of Oxytocin on human-directed social behaviour in dogs (Canis familiaris). Hormones and Behaviour 94: 40-52

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *