svans

Glad svansvifta, glad hund?

Glad svansviftan betyder en glad hund, eller hur? Är det verkligen så enkelt eller är din hunds svansviftan mer komplicerad än så?

I detta blogg inlägg tittar vi på hur hundar kommunicerar med sina svansar och vilka underliggande känslor svansviftan kan visa.

svans

Som hundägare har du kanske sett hur din hund använder sin svans på olika sätt för att kommunicera med dig och världen. Den glada svansen där viftar främ och tillbaka eller snurrar runt i en cirkel när du kommer hem efter en lång arbetsdag till den mer osäkra rädda mellan benen som berättar att din hund känner sig osäker eller rädd för något. Den höga viftan berättar att en hund är självsäker och glad, medan en låg viftan säger att en hund är osäker. Ju lägre svans desto mer rädd är hunden (Läs mer här om rädsla hos hundar).

svans

Vetenskapen bakom svansviftan

Nyligen har forskare funnit att hundens svansviftan också kan visa en hunds mest inre känslor. Allt handlar om lateralisering. En hunds hjärna är, precis som en människas, uppdelad i en vänster och en höger hjärnhalva. Den vänstra hjärnhalvan har kontroll över de mer positiva känslorna medan den högra hjärnhalvan tar hand om de mer negativa skrämmande känslorna. Precis som hos människor korsar nerverna på vägen från hjärnan till musklerna, så att vänster hjärnhalva styr höger sida av kroppen och höger hjärnhalva styr vänster sida av kroppen.

Forskare fann att symmetrin när en hund viftar med svansen skiljer sig något när man jämför höger och vänster sida.

Detta studerades vidare, och en studie har nu visat att när hundar hälsar på sina ägare är svansen mer vänd åt höger, alltså en aktivering av den vänstra hjärnhalvan med dom positiva känslorna. Detta var i motsats till när hundarna introducerades för en främling, där det observerades att deras viftande gick mer åt vänster därav en aktivering av den högra hjärnhalvan i kontroll över de mer negativa känslorna (Läs mer om en hunds känslor här).

En hunds viftande kan ändras omedelbart om situationen förändras, vilket sågs när hundarna såg sina ägare på avstånd och först viftade lite osäkert till vänster men när de väl kände igen sin ägare ändrades svansviftan snabbt till höger (Läs mer om människa-hund relationen här).

Men det är inte bara för människor som hundar skiljer sin svansviftarsymmetri. De använder den också för att kommunicera med andra hundar. Detta fann man i en studie där hundar visades videoklipp av andra hundar som viftade antingen mer åt vänster eller mer åt höger. Hos hundarna som observerade sågs en högre puls och ökat osäkert beteende när de såg hundar vifta mer åt vänster.

Dessa studier visar oss vikten av att lära oss att läsa våra hundars kroppsspråk och hur de minsta förändringar i deras kroppsspråk kan berätta hur de mår. Dessutom bevisar det också att bara för att en hund viftar på svansen betyder det inte att hen är glad, det kan också vara ett tecken på osäkerhet och många andra betydelser som vetenskapen fortfarande inte har räknat ut. Med denna kunskap kan du hjälpa din hund genom att förstå hur den mår i olika situationer och skydda den från obekväma läskiga situationer i framtiden.

Vill du veta mer om hundens kroppsspråk så kolla upp vår Hundspråks bibliotek!

Källor:

Quaranta, A. et al. 2007. Asymmetric tail-wagging responses by dogs to different emotive stimuli. Current Biology 17, R199-R201

Siniscali, M. et al. 2013. Seeing left- or right-asymmetric tail wagging produces different emotional responses in dogs. Current Biology 23, 2279-2282

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *