Rädsla hos hundar kan orsaka många olika beteendeproblem. Precis som människor har hundar en mängd olika känslor som hjälper dem att hantera världen. De känslor som våra hundar har är aldrig neutrala och kan variera i intensitet. Som vi, kan en hund gå från att vara superglad till att vara väldigt rädd eller frustrerad. Känslor påverkar hur vår hunds hjärna är uppbyggd och hur den fungerar, och i gengäld påverkar det hur våra hundar beter sig (Läs mer om en hunds känslor här).
Medfödda rädslor
De så kallade kärnkänslorna är de känslor som en hund föds med. Dessa känslor hjälper hunden att överleva. Rädsla är en kärnkänsla som hjälper hunden att undvika potentiellt farliga situationer. Detta är också känt som den medfödda rädslan.
Lärde rädslor
Sedan finns det inlärda rädslor, som ofta är de som orsakar problem och får våra hundar att bete sig på ett sätt som kan vara problematiska för både hunden själv och för oss. Det är de rädslor som en hund har lärt sig genom sin miljö. Det kan vara rädslan för ett föremål, eftersom det första mötet med det föremålet var skrämmande för hunden, och hunden härefter skapade associationen mellan rädslan (er) hen kände och föremålet. Det kan också vara med människor eller andra djur, om de första eller kontinuerliga mötena har gjort att hunden känner sig rädd.
Flyg eller kamp?
Rädsla visar ofta sitt ansikte i antingen flykt- eller kampsvar. Vissa hundar fryser med svansen mellan benen och gör allt för att undvika situationen, medan andra går rakt in i kampläge med morrande, utfall och/eller bitande. Oftast kommer en hund först att försöka fly från den läskiga situationen och kommer normalt bara att bli mer reaktiv och börja slåss när det inte finns något sätt att fly.
Traumatisk rädsla
Många rädslarelaterade beteenden kan hjälpas med rätt träning eftersom det ofta är en inlärd rädsla som härrör från negativa miljöintryck som våra hundar har haft. Men vissa upplevelser har orsakat hunden så mycket trauma att den kan ha gjort en kronisk biologisk förändring i hundens hjärna och därmed en permanent förändring i deras beteende också. Dessa fall behöver ofta ytterligare hjälp genom medicinering eller kontinuerlig screening från en specifik stimulans under hundens liv. Vi måste också ta hänsyn till hundens personlighet när vi arbetar med rädda hundar. Vissa hundar har en mer blyg och osäkra natur vilket gör dem mer benägna att uppvisa rädslarelaterade beteenden.
Hur du hjälper din hund
Genom att tillhandahålla en rädslafri miljö där din hund inte går över tröskeln, vilket betyder att hens rädsla är på en acceptabel nivå eller inte alls. Samtidigt ger du din hund valmöjligheter genom att introducera olika lek (Ladda ner gratis e-bok om Val här) och berikning som ger din hund en boost av självförtroende och ger en positiv känsla för de läskiga stimulierna (Ladda ner gratis e-bok om berikning här) och slutligen skapa en miljö som involverar lek då ställer du din hund upp för en stor möjlighet att kämpa mot hens rädsla.
Du kan alltid kontakta mig med dina frågor eller boka en konsultation här.