separationsångest

Om du någonsin har levt med en hund med separationsångest kommer du att känna igen frustrationen och stressen över att inte kunna lämna ditt hem utan din hund, antingen av rädsla för att få den där tionde lappen i brevlådan från dina grannar som klagar på att hunden skällar och ylar, eller av rädsla för att om du går därifrån kommer du att komma tillbaka till ett hus i ruiner efter ett av din hunds desperata försök att fly från sin instängdhet eller i sin panik att hunden har smutsat ner över hela din matta eller möbel. Du känner dig instängd och desperat, men du är inte ensam.

Separationsångest är ett av de vanligaste problembeteendena som hundägare upplever, och 3 av 4 hundar kan få hjälp genom sin ångest och vara okej med att lämnas ensamma hemma.

separationsångest

Vad är Separationsångest?

Separationsångest är ett tillstånd av panik. Faktum är att separationsångest hos en hund är motsvarigheten till en fullskalig panikattack hos en människa som orsakas av ångesten att bli lämnad ensam (Läs mer om rädsla hos hundar här).

När man är i panik översvämmar hjärnan kroppen med adrenalin för att utlösa akuta reaktioner som leder till ologiska, överdrivna och frånkopplade beteenden. Din hund kan inte bara ”fatta” eftersom i hens paniktillstånd är allt hen kan tänka på att fly.

Dessa överdrivna och frånkopplade beteenden kan visas på olika sätt. Vokalisering, urinering eller avföring, förstörelse eller till och med självstympning är bara några av de beteenden din hund kan visa.

Mycket få studier har gjorts om ursprunget till varför en hund utvecklar separationsångest, men några vanliga faktorer från de ledande experterna inom området är att hunden i de flesta fall av separationsångest har varit utställd för ett eller flera av följande faktorer någon gång i livet.

Orolig Valp

Uppkomsten av separationsångest kan skapas så tidigt som i valpåldern. Om en valp är allvarligt sjuk eller undernärd under sina första levnadsmånader kan det påverka hur väl den anpassar sig till stress och rädsla. Vidare kan samma sak hända om valpen är den enda valpen i kullen eller om valpen tas bort från kullen när den är för ung. Tidig avvänjning har också visat sig vara en faktor för att utveckla separationsångest senare i livet.

Bullriga Transporter

Bullriga transporter som flygfrakt, särskilt i valpåldern, men även när hunden är äldre kan också påverka hunden när det kommer till att utveckla separationsångest. Speciellt om den specifika händelsen har skapat ett trauma hos hunden.

Sjukdom och Ålderdom

Om vi flyttar till andra änden av spöket i en hunds liv kan ålderdom och/eller smärtrelaterade problem också påverka hur en hund klarar av att vara ensam. Seniorhundar verkar behöva mer lugna, pålitliga miljöer för att inte känna sig överväldigade och har en tendens att stressa lättare än när de var yngre. Sjukdomar hos hunden i alla åldrar kan också påverka hur säker de känner sig över att bli lämnad ensam.

Nytt hem…igen

Separationsångest är också mer sannolikt hos hundar som har bytt hem en eller flera gånger, och vanligare hos hundar som har bott på ett shelter mellan byte av hem. Inkonsekvensen i hundens liv har skapat en djupt rotad rädsla hos hunden för att bli lämnad ensam, och den rädslan förs vidare till deras nya hem.

Ändringar i vardagen

Förändringar i familjen, som att en familjemedlem dör kan också skapa oro hos hunden och leda till att de utvecklar separationsångest. Detsamma gäller för att introducera en ny familjemedlem då det återigen skapar förändringar i hundens liv eller att flytta till ett nytt hem. Även en förändring i ditt dagliga schema kan påverka din hund till en punkt där de utvecklar ångest. Hundar gillar rutiner och förutsägbarhet och om förändringarna presenteras snabbt kommer det att påverka hunden på ett negativt sätt som ofta visas i vad vi människor uppfattar som problembeteende.

Ingen hemma själv träning

Den sista faktorn är förstås om det inte har funnits tillräcklig hemma själv träning. Om du plötsligt bara lämnar din hund utan att gå igenom den nödvändiga träningen kan din hund utveckla separationsångest eftersom den helt enkelt aldrig har lärt sig vad det innebär att lämnas ensam och den plötsliga förändringen kan göra hunden orolig.

separationsångest

Det kan såklart förekomma fall där hunden inte har varit utsatt för någon av ovanstående faktorer men ändå har separationsångest. Det finns hittills inga vetenskapliga bevis om huruvida det kan finnas en genetisk komponent som spelar roll för hundar att utveckla separationsångest. För valpar som uppvisar en tidig debut av separationsångest i sina liv kan det vara en genetisk faktor som ännu inte har upptäckts eller så kan det vara en inlärningsupplevelse som uppfattas av valpen som traumatisk.

Hur arbetar man med separationsångest?

Även om vi bara vill stoppa problem beteendena är nyckeln till hjälp att titta på den underliggande känslan – rädslan för att bli lämnad ensam och arbeta med det för att på rätt sätt hjälpa våra hundar att ta sig igenom separationsångesten och få dem att känna sig lugna och nöjda även när man är ensam hemma.

Att träna utifrån en känsla är något som tar tid och med separationsångest kan träningen ibland kännas som att du inte kommer någonstans (Läs mer om att träna din hund här). Tålamod, stabilitet och professionell hjälp är de bästa verktygen för dig och din hund när du arbetar igenom din hunds separationsångest.

Lider din hund av separationsångest så kontakta mig idag för en konsultation.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *