Hundvärlden är fylld av myter. Från allt om en hunds intelligens till deras svansviftan.
I den här bloggen ska vi gå igenom 10 myter i hundvärlden med hjälp av den briljanta boken ’Den missförstådda hunden’ av Per Jensen (professor i etologi vid Linköpings universitet). Boken finns tyvärr bara på svenska, men om du är svensk skulle jag starkt rekommendera dig att skaffa den här boken (https://www.bokus.com/bok/9789127151871/den-missforstadda-hunden/). Boken bygger på vetenskaplig forskning om hundar och tar upp de många myter som finns i hundvärlden.
Dessutom gjorde vi en undersökning på vår Instagram för att se hur många av dessa myter man fortfarande tror på och fick några mycket intressanta resultat.
Låt oss dyka in i det!
OBS! Om du vill ha en djupare förklaring till varför några av dessa myter är sanna eller falska, klicka bara på länken så kommer du att föras till en ny blogg där jag dyker djupare in i orsakerna bakom.
Myterna
Vissa raser är mer intelligenta än andra – FALSK
(Instagram röstade JA 85% mot NEJ 15%)
Myten är FALSK. Vi vet från människor att intelligens inte bara är en sak. Det verkar faktiskt finnas många olika typer av intelligens hos människor, så hur kan vi bedöma om en hund är intelligent eller inte?
Listorna vi hittar på internet bygger på påståenden från olika hundtränare men har ingen vetenskaplig grund och säger främst något om hur lydig en hund är, inte hur intelligent den är.
Vi har ännu inte kartlagt och studerat de olika typerna av intelligens hos människor, och vetenskapen funderar fortfarande på hur man studerar intelligens hos hundar och om det ens är möjligt!
Raser är uppfödda för olika saker. En border collie kanske visar mer lydnad än en mastiff men det gör den inte mer intelligent, eftersom mastiffen kan följa ett spår bättre än en border collie. Hundar är smarta i olika saker men att säga att en viss ras är mer intelligent än en annan är fel.
Pälsfärg påverkar hundens beteende – SANT
(Instagram röstade JA 29% mot NEJ 71%)
Myten är SAN, pälsfärgen kan säga något om en hunds beteende. Vetenskapen har funnit att beteende och temperament hos ett djur är kopplat till pigmentet i dess päls.
Läs hur exakt pälsfärg kan påverka en hunds beteende här.
En hund föredrar personen som matar dem – FALSK
(Instagram röstade JA 63% mot NEJ 37%)
Nej det gör de inte!
Många tror att en hund är en opportunist som är ute efter att manipulera sin ägare till att alltid få mat, men vetenskapen har visat att relationen är så mycket mer än så. Hundar fäster sig vid sina människor som ett barn skulle göra till sina föräldrar. Relationen handlar om tillit och kärlek, inte vem de kan manipulera för att få mat.
Läs mer om relationen mellan människa och hund här.
Du bör trösta din rädda hund – SANT
(Instagram röstade JA 88% mot NEJ 12%)
”Tyck inte synd om hunden när den har ont eller är rädd, det kommer bara att göra det värre.”
Vi har alla hört det vid ett eller annat tillfälle. Som tur är har vetenskapen visat att du borde göra tvärtom – trösta din hund!
Hundar är mästare på att plocka upp känslor och det har visat sig att om ägaren känner sig stressad kommer hunden att känna precis likadant. Så om du förblir lugn och tröstande när din hund är rädd är sannolikheten att din hund också känner dessa känslor väldigt starkt, så fortsätt och trösta din hund när den är upprörd – det kommer bara att göra din relation starkare.
Läs mer om känslor hos hundar här.
En hund behöver en dominant ledare – FALSK
(Instagram röstade JA 56% mot NEJ 44%)
Jag tror personligen att detta är en av de svåraste myterna att döda!
Ack, NEJ en hund behöver inte en dominant ledare. Din hund har inga onda planer på att ta över och bli ledare. Allt de vill är att vara din vän och göra dig lycklig. Vetenskapen har visat att genom att använda positiva belöningsbaserade metoder när du är med din hund får hunden att lära sig snabbare och förhindrar många MÅNGA problembeteenden.
Läs mer här om varför du bör använda dig av positiv förstärkningsträning.
Hundar är färgblinda – FALSK
(Instagram röstade JA 57% mot NEJ 43%)
Nej hundar är inte färgblinda. De ser inte lika många färger som vi eftersom de saknar en kon som gör dem dikromatiska istället för trikromatiska som vi människor. Människor ser färger i intervallet grönt, blått och rött, medan hundar bara ser färger i det gröna och blåa spektrumet. Så de ser inte rött eller orange, eftersom det är mer av en grå nyans, men grönt och blått ser de.
Ska du se din hund i ögonen – SANT
(Instagram röstade JA 83% mot NEJ 17%)
Myten lyder: Undvik ögonkontakt med din hund eftersom det kan göra dem osäkra och aggressiva.
Lyckligtvis, som vi kan se från Instagram-omröstningen, tror många att du ska se din hund i ögonen. Och JA det borde du! Vetenskapen har visat att genom att titta in i din hunds ögon får du både en Oxytocin-boost som gör dig gladare och stärker bandet mellan er, så gå och stirra in i valpens ögon.
Läs mer om effekten av Oxytocin här.
En hund kan planera framåt – SANT
(Instagram röstade JA 43% mot NEJ 57%)
Ja det kan de! Vetenskapen har ännu inte räknat ut hur länge en hund kan planera framåt men olika experiment har visat att en hund kan planera i förväg åtminstone i ett par timmar.
En svansviftande betyder alltid att en hund är glad – FALSK
(Instagram röstade JA 38% mot NEJ 62%)
Nej, svansviftar betyder inte alltid att en hund är glad! Myten är falsk. Svansviftar kan betyda så många olika saker och en svansvifta är inte alltid positivt.
Läs mer om de många betydelserna av svansviftar här.
BONUS FAKTA!
Det var människor som domesticerade vargen
Eller var det? Enligt vetenskapen hade vargar levt sida vid sida med människor i tusentals år innan domesticeringen började. Både vargar och människor gynnades av detta arrangemang och utvecklades sakta till att bli mer och mer kompatibla, en så kallad mutualistisk symbios. När människan utvecklades så gjorde vargen det och det blev sakta den hund vi känner idag.