träna

Vilken metod ska du använda när du tränar med din hund och varför är det viktigt?

AVERSIVA VERSUS BELÖNANDE TRÄNINGSMETODER
Träna

En hunds inlärning kan delas in i 4 olika kategorier: Positiv förstärkning, negativ förstärkning, positiv bestraffning och negativ bestraffning.

Kategorierna definieras enligt följande:

Positiv förstärkning – vi lägger till något för att öka ett beteende (vi guidar hunden till ett önskat beteende, som att gå bredvid oss, och de får godis/beröm för att de följer oss och för att stanna där vi vill att de ska gå)

Negativ förstärkning – vi tar bort något för att öka ett beteende (vi håller kopplet och/eller hundhalsbandet hårt med ett konstant drag tills hunden går bredvid oss, sedan släpper vi långsamt trycket)

Positiv bestraffning – vi lägger till något för att minska ett beteende (hunden blir chockad med ett chockhalsband för att hindra honom/henne från att skälla)

Negativ bestraffning – vi tar bort något för att minska ett beteende (Om din hund drar stannar du och hindrar hen från att gå framåt. Du går inte framåt förrän hen kommer tillbaka och belastningen på kopplet upphör)

Positiv förstärkning och negativ bestraffning ses som positiva träningsmetoder, medan negativ förstärkning och positiv bestraffning ses som det som kallas aversiva metoder. Aversiva metoder kan definieras som att göra något som din hund inte gillar för att stoppa eller ändra ett beteende. Aversiva verktyg, som ett e-halsband, erbjuder ett straff som svar på hundens beteende.

Forskning har funnit att för att hunden ska lära sig måste straffet vara tillräckligt starkt för att hindra hunden från att göra om beteendet, vilket också innebär att straffet måste vara mycket obehagligt och oundvikligt. Om det inte är tillräckligt starkt kommer det inte att ha någon effekt på hunden, vilket innebär att beteendet som personen försöker ändra kommer att förbli detsamma. Den måste också tidsinställas till tvåan för att hunden ska kunna göra kopplingen mellan vad hunden gjorde fel och straffet. Det gör det därför extremt svårt att träna med aversiva metoder eftersom du alltid måste straffa i sekunden för att det ska ha en inlärningseffekt.

Argumentet att chockhalsband och andra aversiva träningsredskap inte ger hundar smärta eller obehag är därför felaktigt då vi just har lärt oss att för att det aversiva verktyget verkligen ska kunna ändra ett beteende måste de ge så höga obehag att hunden kommer att avstå från att göra om beteendet. Det betyder att om du inte medför smärta eller obehag fungerar verktyget helt enkelt inte.

SKÄL TILL ATT DU INTE BÖR TRÄNA MED AVERSIVA TRÄNINGSMETODER

Forskare har jämfört användningen av positiv bestraffning mot positiv förstärkning och de fann att positiv bestraffning inte var mera effektivt än positiv förstärkning. Om positiv förstärkning är lika effektivt att träna med som positiv bestraffning, varför inte göra det istället. Genom att använda positiv förstärkning i din träning undviker du också den större risken att din hund gör ett felaktigt samband mellan bestraffningen och varför den bestraffas då positiv förstärkning kan försenas och ändå lära en hund vad den gjorde rätt.

Med andra ord, du kan vara lite försenad med att hitta godbiten i fickan men hunden kommer fortfarande att göra associationen och lära sig, till skillnad från aversiva metoder där om du bara är lite sen (sekunder) kan du riskera att straffa fel beteende och din hund kommer potentiellt att lära sig något fel eller ännu värre skapa en rädsla (Läs mer om rädsla hos hundar här).

Exempel:

Du är ute på en promenad och din hund börjar skälla på en annan hund. Du använder en aversiv metod som att rycka i kopplet eller skrika på din hund för att få honom/henne att sluta. Din hund reagerar med största sannolikhet på den andra hunden för att den är rädd. Faktum är att majoriteten av reaktiviteten hos hundar härrör från en olöst rädsla som de har utvecklat.

Det är därför inte meningsfullt att lägga till ett straff, eftersom det helt enkelt kommer att ge dem associationen att om jag skäller eller reagerar kommer något obehagligt, kanske till och med smärtsamt att hända och det är definitivt något att vara rädd för. Deras rädsla har inte bara förstärkts, den har också bekräftats. Detta i din hunds sinne kan översättas till – att se en hund betyder att något läskigt kommer att hända, därför måste jag reagera för att få det läskiga att försvinna så fort som möjligt.

Detta leder oss till nästa punkt om varför du inte ska använda aversiva verktyg när du tränar din hund. Aversiva träningsmetoder hanterar inte det underliggande problemet (ja, det finns alltid ett). Detta kan få problembeteendet att eskalera när hunden lämnas ensam om att hantera sina underliggande känslor. Faktum är att forskning har visat att hundar som tränats med aversiva träningsmetoder är mer benägna att visa aggression senare i livet (Läs mer om hundens känslor här).

Aversiv träning visar inte heller hunden vad den ska göra istället för att reagera. Du måste tänka på att en hund som reagerar inte tänker på sitt beteende, den reagerar på grund av den underliggande känslan – stress, rädsla, osäkerhet etc. Det är din uppgift som ägare eller som professionell hundtränare att visa dem hur man hanterar sina känslor och ge dem alternativ för att klara den situation de tycker är läskig eller obekväm.

Exempel:

Istället för att reagera med att luncha och skälla kan du komma och sitta här bredvid mig och få en godbit.

Genom att använda positiv förstärkning lär du inte bara din hund alternativa beteenden, din relation blir automatiskt starkare när din hund nu börjar lita mer på dig (Läs mer om relationen mellan människa-hund här). Aversiva metoder gör tvärtom och gör att tilliten mellan er sakta försvinner och ökar din hunds stressnivåer, tills din hund så småningom stänger av sig.

Vetenskapligt sett är det därför endast rätt att använda positiv förstärkning som din träningsmetod.

Källar:

Fernandes, J. G. et al. 2017. Do aversive-based training methods actually compromise dog welfare?: A literature review. Applied Animal Behaviour Science 196, 1-12

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *