känslor

Bakom varje beteende döljer sig en känsla.

Att prata om känslor hos hundar är något relativt nytt i den vetenskapliga världen av hundbeteende. Neuroforskaren Gregory Berns var en av de första som konstaterade att hundar verkligen känner empati med oss och att det vi känner kan överföras till vår hund och få dem att känna likadant. Älskar de oss? Det kan du ge dig på!

Men vad känner de själva och hur skildrar de dessa känslor, och ännu viktigare hur lär vi oss som människor att läsa och förstå dessa känslor?

Hundens Känslor

känslor

En hund har känslor precis som vi, och som vi vet från oss själva är känslor aldrig neutrala och kan variera i intensitet. Kärnkänslorna hjälper din hund att överleva och är välgörande, det är när en känsla förvandlas till ett permanent tillstånd som problem kan uppstå.

Precis som vi kan en hund gå från nöjd till superglad eller deprimerad och ledsen till rent ut sagt frustrerad. Känslor påverkar hur deras hjärna är uppbyggd och hur den fungerar genom signalerna från olika neurotransmittorer, vilket i gengäld formar deras personlighet. Olika känslor framkallar olika beteenden och olika cocktails av signalsubstanser kopplas in i olika situationer. Detta skapar snabba förändringar i de olika känslotillstånden, vilket gör det svårt att specifikt peka ut den exakta känslan till ett exakt beteende.

Hur kan du hjälpa din hund med hens känslor?

känslor

Den första är att lära sig att läsa deras kroppsspråk eftersom det är våra hundars mest uttalade kommunikation med oss när de skildrar deras känslomässiga tillstånd.

Det andra är att lära sig att lära våra hundar. Det har visat sig att genom att använda positiv förstärkning hjälper vi vår hund att hålla sig mer balanserad. Både låg och hög upphetsning hos hundar påverkar deras inlärningsförmåga, så det är vår uppgift som deras människa att hitta det gyllene däremellan, för att optimera deras inlärning. Genom att använda godis i vår träning gör vi också upplevelsen trevligare. Detta ökar hundarnas vilja att hålla fokus på träningen.

Genom att tillhandahålla en stark positiv bas för våra hundar kan det hjälpa dem att hantera de alltid oundvikliga obehagliga scenarierna som finns i vår miljö och som vi inte kan kontrollera. Din hund kommer att bli rädd eller frustrerad någon gång i sitt liv, men genom att ha den starka positiva basen med konsekvent positiv förstärkning är det lättare för den att studsa tillbaka och inte gå in i ett permanent tillstånd av rädsla eller stress och därmed också undvika beteendeproblem (Läs mer här om att skapa glada associationer).

Känslor har också den fantastiska förmågan att spridas bakåt.

Vad betyder det?

Tja, säg att din hund älskar att leka med sina leksaker, men inte gillar att åka i bilen. Tänk om du leker med leksakerna i bilen och sedan tar en tur? Då blir bilturen en positiv upplevelse eftersom du först gjorde något som din hund verkligen gillar. De positiva känslorna runt leken har överförts till bilen så att istället för att ha negativa känslor runt bilen har din hund nu mer positiva känslor.

Tyvärr kan det också gå åt andra hållet. Fyrverkerier kan slockna direkt när du och din hund går ut genom din dörr. Nästa gång du ska ta ut din hund vägrar den att gå ut genom dörren eftersom det var läskigt förra gången hen gjorde det på grund av fyrverkeriet. I verkligheten är hen rädd för fyrverkerierna men rädslan eller de negativa känslorna har överförts till dörren.

Men om du har gett din hund den positiva basen är det mer sannolikt att hen kommer tillbaka från en skrämmande situation, vilket betyder att eftersom hen har haft en positiv känsla först runt dörren, kan hen studsa tillbaka snabbare från rädslan och återigen associera dörren med glada associationer, som när dörren öppnas betyder det att jag får ge mig ut på äventyr med min människa.

Stress och rädsla är inte alltid negativt. Lite stress, den så kallade eustressen kan vara positivt för din hund och rädsla hjälper hunden att överleva genom att hålla sig borta från saker som verkligen kan vara farliga för din hund. Problemet uppstår när stress och rädsla blir en mer permanent känsla hos din hund och börjar påverka deras beteende på ett mer allvarligt sätt, vilket hämmar din hunds välbefinnande.

Det är oundvikligt för våra hundar att ibland inte bli rädda eller stressade i sitt liv, men genom att ge dem en solid positiv grund fylld med positiva associationer och känslor med så många olika saker som möjligt kan vi undvika utvecklingen av bestående stress- och rädslarelaterade problem, förbättra vår hunds välbefinnande och skapa ett bättre liv för både oss och våra hundar (Läs mer om hundsocialisering här).

Första intrycket varar så låt oss göra det bra!

Vi drar slutsatsen att genom att förstå det underliggande känslomässiga tillståndet hos våra hundar kan vi förhindra ett potentiellt beteendeproblem och inte bara förbättra både vår hunds och våra liv, utan också förbättra bandet mellan vår hund och oss själva.

Vill du få uppdateringar om vad som händer i hundbeteendevärlden? Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev ”The Paw Print” här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *