Hundvärlden har sedan länge delats i två. De som anser att hunden ska tränas med belöningar och positiv förstärkning, vilket främjar hunden att lyckas mot de som anser att du ska vara flockledaren och använda dominans och våld mot din hund för att träna dem ordentligt.
Men vad har vetenskapen att säga om flockledarmentalitet och dominansteorin inom hundträning?
Låt oss först spola tillbaka ett par hundra år och titta på hur denna historiska splittring hände.
De norska kycklingarna
I början av 1900-talet studerade en norsk psykolog och zoolog vid namn Thorleif Schjelderup-Ebbe en grupp kycklingar. Genom sina observationer av kycklingflocken fann han att det inom gruppen fanns en specifik hackordning – en rang om man så vill. En höna var i toppen av ordningen och en annan var i botten. Varje höna hade sin plats i hackordningen, och skulle någon försöka gå upp i rang skulle det resultera i en kamp.
Thorleif bestämde detta som hackordningen. Varje höna visste var att den var i hackordningen och skulle picka på de lägre än sig själva i hierarkin. Thorleif skrev om denna hackordning i sin avhandling. En avhandling som snart skulle förändra hur många biologer och zoologer skulle se på djur-till-djur-relationer och gruppdynamik.
Detta tillämpades förstås snart även på vargen. Forskare som studerade vargflockar i djurparker observerade att det fanns en specifik rangordning bland dess medlemmar i en flock. Alfa var den översta vargen och omega var den lägsta vargen i hierarkin. Alfavargen skulle vara ansvarig och alla skulle följa hens kommando.
Dominansteorin föddes.
Denna teori fortsatte att spridas och eftersom många tror att hunden är en ättling till vargen (det är inte riktigt så enkelt…) spred sig denna tro snabbt till hundvärlden och många beteenden beskrevs som dominerande eller undergivna när de studerades av forskare.
Flockledare och dominansteorin
Dominansteorin blev också brukt för att klargöra förhållandet mellan hundar och människor. Många hundägare och tränare började tro att för att ha en fungerande relation med sin hund behövde de bli flockledare eller alfa i flocken och se till att deras hund inte tog över hemmet (tråkigt nog tror många fortfarande detta ska vara sant!!!). De tror(d) att en hunds enda syfte är att etablera sig som ledare/alfa i familjen, och att om du inte håller dem i schack (ja, med våld) kommer de att börja ta över.
Har du hört talas om alfa-rullen? Man trodde (igen, vissa gör fortfarande det här!) att när du fick hem din lilla valp, skulle du ta den i nacken och trycka den stadigt mot marken. På så sätt skulle valpen omedelbart veta vem hemmets flockledare/alfa var, och din hund skulle lydigt följa dig och göra som du säger resten av hens liv.
Ifrågasätter flockledaren
Nu, om du är smart, och det är jag säker på att du är. Då har du redan ifrågasatt hur du kan flytta en term som används för att förklara relationen mellan djur av samma art, till relationen mellan två olika arter. Redan där bör vi backa upp och ifrågasätta denna dominansteorin – Kan du verkligen tillämpa denna teori på relationen mellan två olika arter? Vill hunden verkligen bli flockledare?
Jag menar att många problem hundbeteenden kan förklaras av denna teori eller hur? Om din hund drar i kopplet eller morrar åt dig när du kommer för nära där den äter så beror det förmodligen på att du inte har fastställt en ordentlig rang och hunden försöker bli din ledare…ELLER…
Avfärdar dominansteorin och flockledar mentaliteten
Här faller dominansteorin isär. Den senaste vetenskapen är konsekvent i att idag tro att dominansteorin inte bara är fel, den är också mycket farlig att använda. Dominansteorin kan direkt skada din relation till din hund och orsaka fler beteendeproblem hos din hund än om du använder positiv givande träning (Läs mer om de olika träningsmetoderna här). Vetenskapen har också funnit att hela idén om rangordning bland djur av samma art är sååå mycket mer komplicerad än vad vår vän Thorleif hittade (jag menar, hans teori är mer än 100 år nu).
Låt oss också komma ihåg att även om hundar och vargar delar en gemensam förfader, har de gått två olika vägar under sin utveckling. Hundar har gått igenom en domesticeringsprocess där deras hjärnor faktiskt har förändrats för att de ska anpassa sig till sitt liv med människor. Se bara på deras fantastiska sätt att kommunicera med oss – de vet bokstavligen hur de ska be om vår hjälp för att inte tala om hur anmärkningsvärda de är på att läsa oss och vårt kroppsspråk.
Dessutom har hela dominansteorin också avslöjats på vargar, av forskaren som först hävdade det, och insåg att vargflockar i det vilda består av en familj med en mamma, pappa och deras avkommor, inte en hierarkiskt ordning av slumpmässiga vargar. Det betyder att ingen försöker vara alfa, det är bara en familjedynamik.
Slutligen, för vårt sista argument måste vi titta på gatuhundar. Studier har visat att vilda gatuhundar inte bildar hierarkier där man är flockledare och leder jakten. De bildar små grupper utan ledare eller uppenbar rang. De använder sina kloka för att hitta mat i papperskorgen eller använder valpögon för att få människor att mata dem. Ingen av hundarna försöker vara flockens ledare eller alfa, istället handlar det om samarbete och sällskap.
Huruvida hundar som bor i grupper, som i ett rescue, bildar en hierarki diskuteras fortfarande bland forskare. Vissa säger att det finns antydningar om ett rangsystem medan andra säger att relationen mellan individer förändras beroende på situationen.
Vi som har ett hushåll med flera hundar ser också att våra hundar har skapat en dynamik, precis som vi alla gör när vi bor i en familj. Kanske gillar den ena hunden att äta ensam och den andra hunden respekterar det genom att hålla avstånd när de äter men hoppar sedan gärna in i en galen dragkamp i nästa sekund. Det finns ingen rang utan en förändring av dynamik och kommunikation beroende på situationen, återigen som det normalt skulle vara när flera individer måste samexistera.
Den mänskliga flockledaren
Vad vetenskapen kan komma överens om är att att flytta hela denna hierarki i dominansteorin till relationen mellan människor och hundar är helt galen (mina ord inte deras). Istället bör vi fokusera på det som verkligen är viktigt, och det är hur vi skapar den bästa relationen och samarbetet med våra hundar (Läs mer om relationen mellan människor och hundar här).
Att använda dominant träning med tuffa fysiska gester (för att uttrycka det snyggt) och tänka på dig själv som en flockledare kommer bara att förstöra din relation med din hund – Gör en alfarulle, som vi pratade om i början, och det är ett säkert sätt att förlora din hunds förtroende.
Fysisk bestraffning hjälper varken dig eller din hund, om något kommer det bara att skapa en dålig relation mellan er två och en farligare hund.
Kom ihåg att din hund väljer att inte bita dig, men det betyder inte att den inte kan!
Här är vad en studie från Bristols universitet fann.
Hundar som blev fysiskt bestraffade visade en ökning av beteenden som ökat skällande i allmänhet, högre aggressionsnivåer när de träffade andra hundar och främlingar. Dessutom hade de en högre tendens att visa rädsla och separationsångest. Sammantaget hade de alla problem du inte vill att din hund ska ha.
Nu är det inte sagt att du behandlar din hund på ett fel sätt om den har något av dessa problem. Problembeteenden kan ja bero på användningen av felaktig träning, men det kan också bero på hundens personlighet. Vissa hundar är mer nervösa än andra och vissa hundar gillar helt enkelt inte andra hundar.
Precis som vi människor har hundar olika personligheter och det är upp till oss som deras människor att ge dem stöd, kärlek och omsorg och göra vårt bästa för att lära sig förstå dem och lära dem varsamt vad vi vill att de ska göra (Läs mer om relationen mellan människor och hundar här) precis som du skulle göra med ett barn.
Konklusion
Din hund försöker inte ta över ditt hem. De försöker INTE dominera dig eller vara flockledaren. I din hunds sinne finns det inget som heter rang mellan er, bara en familj!
Behandla din hund med respekt, omsorg och kärlek. Belöna dem när de gör något du gillar och de kommer att göra sitt allra bästa för att följa och glädja dig.